Temelelektronik.info

Bilgiler > Toprak Solucanları



Toprak Solucanları

solucanlar, üzerlerinde ve sindirim sistemlerinde bulunan vücut sıvılarını gübreye geçiriyor, bu gübre de bitkilerde patojenlere karşı direnç sağlıyor ve en önemlisi toprağı inanılmaz derecede zenginleştiriyor.

filistin topraklarına yerleşen museviler çölleşmiş toprağı ıslah etmek için önce tuzundan arındıracak çalışmalar yapmış. halk el birliğiyle küçük akarsuları bir gölette toplayarak çölün kumlarına salmış . kumlar suları yutarak tuzu açığa çıkarmış ve halk da bu tuz tabakasını kazıyarak tekrar su vermiş . bu işlemi birkaç kez tekrarlayınca kumların arasında solucana denk gelmişler ve artık kumun bir canlının yaşayabileceği kıvama geldiğini görmüşler. daha sonra organik çöpleri buraya yığıp solucanların gübreleriyle iyice zenginleşen topraklarda tarım yapmaya başlamışlar. böylece şuanda kendi gıda ihtiyaçlarının üçte ikisini karşılayabilen ve tarımda çığır açan bir devlet haline geldiler. 
(solucanı ilk gördükleri günü solucan bayramı olarak kutlamışlar diye birşey okudum ama ne kadar doğru bilemiyorum. kaynak olarak da 1976 da bilim teknik dergisinde yayınlanan bir makale verilmiş)

özellikle "kırmızı california solucanı" sindirim sisteminin daha hızlı çalışması sebebiyle tarımda çok önemli bir yere gelmiş. hatta ülkemizde mehmet aksoy adlı bir girişimci bavullarla rusyadan getirdiği bu solucanlarla organik gübre işine başlamış ve adamın yıllık cirosu 5 milyon liraya ulaşmış.

ve hatta
charles darwin ölmeden bikaç yıl önce solucanlarla ilgili bir kitap yazmış. bu kitabında solucanların çürümüş organik gıdalarla beslenerek nasıl toprağı verimli hale getirdiğine odaklanmış.
solucanların dışkılarını tartan darwin, solucanların her yıl 4 dönümlük bir arazide 10-12 ton toprağı yukarıya taşıdıklarını hesaplamış.

kitabında şöyle diyor:" saban insanın en eski buluşlarından , fakat ondan çok önce topraklar solucanlar tarafından sürülüyordu ve hala sürülüyor. sanmam ki hayvanlar aleminde dünyanın tarihi üzerinde mütevazi toprak solucanları kadar önemli rol oynamış başka bir yaratık olsun."

ve son olarak darwin solucanların işitme duyularını test etmek için onlara flüt ve piyano çalmış. solucanlar müziğe tepki vermeyince defterine not düşmüş; 
"solucanlar işitme duyusundan yoksun!".


sonraki bilgi:      Üniversite Tercihi Yapacakların Geleceğini Şekillendirecek Altın Değerinde Tavsiyeler

önceki bilgi:       Dil Öğrenme Sitesi Duolingo

 
 

Bu sayfaya 128  defa bakıldı


Bu internet sitesi kar amacı gütmemektedir. Bu içeriğin siteden kaldırılmasını istiyorsanız alttaki butonu kullanarak içeriğin kaldırılması için istekte bulunabilirsiniz.