Temelelektronik.info

Bilgiler > Soya Fasülyesi ile Osteoporosis'i azaltmak



Soya Fasülyesi ile Osteoporosis'i azaltmak



Osteoclast: Kemikleri, salgıladığı asitle eriterek yenilenmelerini sağlayan hücreler
Osteoblast: Yeni kemikler üreterek kemiklerin güçlenmesini sağlayan hücreler.
OsteoCytes: Kemiklerin içinde bulunan kemik hücreleri.  Bu hücreler kemiklerin içinde tıpkı beyin nöronları gibidir. Titreşim algıladıkça ya da kemikler gerildikçe osteoblastları aktif hale getirir.  Titreşim zayıfladıkça da osteoclastları aktif hale getirerek kemiklerin fazla zayıflamasını ya da çok kalınlaşmasını engeller. 
Osteoporosis: Osteoclast hücrelerinin osteoblast hücrelerinin ürettiği kemikten daha fazla kemik çözmesi sonucu oluşan kemik zayıflığı. 
Tüm kemikler 5-6 yılda tamamen yenilenir. 
Östrojen: Osteocyteslara etki ederek, Osteoclast etkisini azaltır. Osteoblast çalışmasını hızlandırır. 

Erkekler dramatik bir horman seviyesi değişimi yaşamazken, kadınlar menopoz döneminde ciddi östrojen azalışı ile karşılaşır. Bu da menopoz dönemi ve menopoz sonrası dönemde kadınlar için sorun oluşturur. Östrojen azalması osteoblast ve osteoclast üzerinde etkili olarak kemiklerin zayıflamasına neden olur. Osteoclastların fazla çalışması nedeni ile kemikler erirken, kandaki calsiyum miktarı çok fazla artar. Bu da karp çarpıntılarına ve 

Kemiklerin zayıflamasının kandaki kalsiyum miktarında da etkisi vardır. Osteoclastlar fazla çalışırsa, kanda fazla miktarda calsiyum, az çalışırsa az miktarda kalsiyum bulunur. Düşük kalsiyum seviyesi, ellerde ve ayaklarda kramplara neden olur. Ayrıca düzensiz kalp atışlarına da neden olur. kalsiyum eksikliği kalpte ritim bozukluğuna neden olur.
Osteoclastlar özel bir mikroskop tarafından gözlemlenebilmektedir. Japon bilim adamı masaru ıishi özel bir kamera geliştirerek, osteoclastların kemik üzerindeki faaliyetlerini gözlemlemeyi başarmıştır. 
Iishi’nin görüntülediği hasta insanların kemiklerinden bazılarında kötü huylu osteoclastlar tespit edilmiştir. Kötü huylu osteoclastlar, sağlılı osteoclastlara göre çok fazla asit salgılayarak kemiklerin aşırı zayıflamasına neden olmaktadır. Ayrıca iyi huylu osteoclastlar, zamanlarının bir kısmını dinlenerek geçirmesine rağmen, Kötü huylu osteoclastlar, sağlıklı olanlara göre daha fazla büyüyerek ve hiç durmadan çalışarak kemikleri çözmeye devam etmektedir. 
FoxM1 inibitörü isimli bir enzimle deney hayvanlarında kötü huylu osteoclastların çalışması  yavaşlatılabilmektedir. Bu da osteoporosis riskini düşürmektedir. 

Osteoporosis’i engellemenin doğal olan bir yolu daha vardır. Tokyo ziraat üniversitesi profösörü Yoshiko Ishimi’ye göre soya fasülyesindeki isoflavbones isimli bir madde osteoporosis riskini düşürmektedir. Soyafasülyesindeki isoflavones kadın hormon yapısına benzer yapıdadır ve zayıf da olsa kadın hormonu gibi bir görev görmektedir. Bu maddenin etkisiyle soya fasülyesi tüketen insanlarda osteoporosis azalmaktadır
Soya fasülyesi bağırsaklara vardığında, bağırsak bakterileri tarafından equol isimli bir maddeye dönüştürülmektedir. Bu kimyasal bileşik östrojen hormonuna çok benzemektedir. Yalnız yapılan çalışmaya göre ilgili bağırsak bakterileri herkeste yoktur. Asya kıtasında yapılan araştırmada bu bakterinin örneklemlerin yarısında bulunduğu tespit edilmiştir. Batı ülkelerinde ilgili bakteriye sahip insanlar %30’u oluşturmaktadır. Aradaki farkın asya nufüsünün düzenli olarak soya fasülyesi tüketmesi olduğu söylenmektedir. 
Soya fasülyesi equol isimli kimyasala dönüştürülmese bile kemik erimesi konusunda fayda sağlamaktadır. Ancak equol isimli bileşiğe dönüştürüldüğünde çok daha etkili hale gelmektedir. İlgili uzman, bu bakterilerin bağırsakta bulunmasından bağımsız olarak, soya tüketiminin kemiklere fayda sağlayacağını söylemektedir. 
Yoshiko Ishimi’nin yaptığı kontrollü deneyde, menopoza girmiş iki denekten birine isoflavones verilirken, diğerine verilmedi. Isaflavones takviyesi yapılan kadındaki kemik yoğunluğu azalması diğerinin yarısı kadar gerçekleşti.
http://www.temelelektronik.inf...2_162738095.png
Japonyada sık tüketilen natto isimli, fermente bir gıdada yüksek miktarda isofavbone içermektedir. 
Ayrıca kivi meyvesinin de kemik erimesini azalttığı söylenmektedir. Kivinin yeşil olanının daha etkili olduğu söylenmektedir.  Ishimi farkın K vitaminindeki miktar farkından kaynaklandığını düşünmektedir. 
Ishimi ayrıca egzersiz yapmanın da kemikleri koruduğunu söylüyor. 
Osteocytes hücreleri darbe aldıklarında kendilerini güçlendirirler. Bunu da osteoblast miktarini artırarak ve osteoclast miktarını azaltarak yaparlar.  Bu yüzden günlük egzersizler kemikler için iyi gelmektedir.  

https://www3.nhk.or.jp/nhkworl.../video/2050123/


sonraki bilgi:      Temel fıkrası

önceki bilgi:       Arif Tekin Kitap

 
 

Bu sayfaya 187  defa bakıldı


Bu internet sitesi kar amacı gütmemektedir. Bu içeriğin siteden kaldırılmasını istiyorsanız alttaki butonu kullanarak içeriğin kaldırılması için istekte bulunabilirsiniz.