Temelelektronik.info

Bilgiler > Yıllara göre Dünya ve Güneş Sistemi Modelleri



Yıllara göre Dünya ve Güneş Sistemi Modelleri

Aristoteles(MÖ 384-322): Dünyanın hareketsiz olduğunu, Güneşin, Ayın ve gesegenlerin Dünyanın etrafında dairesel bir yörüngede döndüklerini düşünüyordu. Mistik nedenlerle dünyaının evrenin merkezi olduğuna, dairesel hareketin ise mükemmeliğine inanıyordu. 

Batlamyus -- MS 2. Yüzyıl: Evrenin merkezindeki dünya, bilinen bütün gök cisimlerini taşıyan 8 küreyle kuşatılmıştır. Bu açıklama sabit yıldızlar küresinin dışında cennet ve cehenneme fazlasıyla yer bıraktığı için kutsal metinlerle uyumlu bir evren görüşü olarak Hristiyan Kilisesi tarafından da benimsendi. 

Polonyalı bir papaz olan Kopernik 1514 Yılında: Güneş güneş sisteminin merkezinde sabit duruyor. Dünya ve diğer gezegenler dairesele yönrüngelerde güneşin etrafinda dönüyor. Daha sonra bu fikir, kepler ve galileo tarafından savunuluyor. 

Johannes Kepler(Galileo ile aynı Dönemde): Gezegenler dönerken elips şeklindeki rotaları izliyorlar. Ancak kepler gezegenlerin neden dairesel değil de elips şeklinde hareket ettiğini bir türlü mantığına uyduramıyor. Çünkü gezegenlerin dairesel dönüş yapmasının, manyetik bir güç tarafından sağlandığını düşünüyordu. 

1609 Yılında Galileo: Her şey doğrudan dünyanın çevresinde dönmüyor. 

1687 Yılında Isaac Newton: Kütle çekimini buldu. Dünyanın ve diğer gezegenlerinGüneşin kütleçekimi küvveti yüzünden elips yönrüngede hareket etmek zorunda olduğunu gösterdi. Newton bu yasanın yere düşen bir elmadan , yıldızlara ve gezeegenlere kadar bütün evrene uygulanabileceği savundu. 

Zamanın Daha Kısa Tarihi - Stephen Hawking


sonraki bilgi:      Yunanistan’da din adamlarının çoğu Yunan milliyetçisi

önceki bilgi:       Meşrutiyet döneminde üç Osmanlı aydını araştırma yapmak için Paris'e Bibliyoteque National Kütüphanesine gider

 
 

Bu sayfaya 128  defa bakıldı


Bu internet sitesi kar amacı gütmemektedir. Bu içeriğin siteden kaldırılmasını istiyorsanız alttaki butonu kullanarak içeriğin kaldırılması için istekte bulunabilirsiniz.