Temelelektronik.info

Bilgiler > PLC Ders Notları



PLC Ders Notları

PLC Nedir?
Sensör ve hareket elemanlarının kullanıldığı sistemleri kumanda eden programlanabilir elemandır. 

24 Volt DC Kontaktör: A1 ve A2 uçlarına verilmesi gereken gerilim 24 Volt olan kontaktördür. Kullanımı daha güvenlidir.  220 Voltluk kontaktörden tek farkı A1,A2 uçlarına verilen gerilimin 24 Volt olmasıdır. 

Tia Portal: PLC’ye program yazılan ve yüklenebilen bilgisayar programıdır. 

Açık Kontak:  PLC’ye program yazarken kullanılan ve normalde açık bulunan kontaktır. Bu kontak hiçbir işlem yapılmadığı durumda yalıtkan durumdadır.  Sembolu kutupsuz kondansatör sembolü gibidir. 

Kapalı Kontak: PLC’ye program yazılırken kullanılan ve normalde kapalı bulunan kontaktır. Bu kontak hiçbir işlem yapılmadığı durumda iletken durumdadır. Sembolü kutupsuz kondansatör sembolünün içinde “\” işareti koyulmuş gibidir. 
 
Çıkış: PLC için yazılan bir networkun genelde sonunda bulunan ve PLC çıkışını betimleyen semboldür. Kendinden önceki program bileşenlerinin durumuna göre değeri 1 ya da 0 olur.  PLC çıkışından çıkış değerinin 0 olması durumunda 0V; 1 olması durumunda 24 V ölçülür. 

Veya Bağlantısı: PLC kontaklarının paralel olarak bağlanmasıyla elde edilir. Veya bağlantısındaki kontaklarından birinin iletken olması durumunda , çıkışa gerilim verilir. 

Ve Bağlantısı: PLC kontaklarının seri olarak bağlanmasıyla elde edilir. Ve bağlantısındaki kontaklardan birinin yalıtkan olması durumunda, çıkış gerilimi sıfır olur. 

Compile(Derleme): Tia Portal programında yazılmış programın PLC için düzenlenmesi işlemine denir. 

Download To Device(Cihaza Yükleme): Derlenmiş programın cihaza gönderilmesi işlemine denir. 

Monitoring on/off: PLC bilgisayara bağlandıktan sonra, PLC giriş ve çıkışlarının görsel olarak, Tia Portal programından izlenmesini sağlayan  fonksiyondur. 

Program Blocks: PLC için program yazılan ekrana denir. Burada semboller kullanılarak program yazılır.  

PLC girişleri: PLC’nin girişlerine buton ya da sensör bağlamak için kullanılan uçlardır. 

PLC Çıkışları: PLC’ye motor ya da kontaktör gibi çıkış elemanlarının bağlandığı uçlardır. 

PLC Çalışma Gerilimi: Bizim kullandığımız PLC 24V DC gerilimle çalışmaktadır. Bazı PLC’ler AC gerilimle de çalışabilmektedir. 

Endüktif Sensör: Ucuna metal yaklaştırıldığında sinyal ucuna besleme gerilimi gönderen sensördür. 3 ucu vardır. Bunlardan iki tanesi besleme, bir tanesi sinyal çıkış ucudur. 


sonraki bilgi:      Aşırı Şeker Tüketen Çocuklara Gönerilecek Mesaj

önceki bilgi:       Pano ve Kontrol Dersi Sınav Konuları

 
 

Bu sayfaya 395  defa bakıldı


Bu internet sitesi kar amacı gütmemektedir. Bu içeriğin siteden kaldırılmasını istiyorsanız alttaki butonu kullanarak içeriğin kaldırılması için istekte bulunabilirsiniz.