Temelelektronik.info

Bilgiler > Temel Elektrik-Elektronik Bilgileri



Temel Elektrik-Elektronik Bilgileri


Direnç:Elektrik akımına karşı zorluk gösteren devre elemanıdır. 

Potansiyometre: Ayarlanabilen direnç. Potansiyometreyi ayarlı olarak kullanmak için kendardaki uçlardan bir tanesi, orta uçla kısa devre edilir. 

PTC:Isı arttıkça direnci artan direnç

NTC:Isı azaldıkça direnci artan direnç

LDR:Işık azaldıkça direnci artan direnç

Elektrolitik(kutuplu) kondansatör: Enerji depolayan devre elemanıdır. Silindir şeklindedir.Eksi ve artı ucu bulunur. Eksi ucunun bulunduğu taraf eksi işrati ile gösterilir. 

Kutupsuz kondansatör: Eksi ve artı ucu farketmeyen kondansatör.

Röle: Küçük gerilimlerle büyük gerilim ya da akımları kontrol etmemize yarayan elemandır. Röle kontakları açılıp kapandığında çıt çıt sesi çıkarır. Sinyal lambalarında, çamaşır makinesinin motorlarında, kombilerde röle bulunur. 

Led:Gösterge ya da ışık kaynağı olarak kullanılan elemandır. eksi ve artı ucu bulunur. Kısa bacaklı uç, üstte bakınca kılıfının kesik tarafı, içinde büyük metal olan  taraf eksi ucu gösterir. 

Kısa Devre Kontrolü:Kablo sağlamlık kontrolü ve cihazların kısa devre kontrolü için kullanılır. Test edilecek kablo ölçü aleti problarına dokundurulduğunda, ölçü aleti ses çıkarır.

Gerilim Ölçümü:Ölçü aleti ölçülecek gerilimin türüne göre DC ya da AC Voltaj kademesine getirilir. ölçülecek yerlere, ölçü aleti probları dokundurulur. 

Kontaktör:A1 ve A2 uçlarına 220 Volt gerilim verildiğinde giriş ucundaki gerilimi, çıkış ucuna ileten elemandır. Panoların içinde bulunur. Çalıştığında çat çat ses çıkarır.

Cam sigorta: Cam bir tüpün içinden çok ince bir tel geçirilerek yapılan sigortadır. Telden fazla akım geçtiğinde, tel ısınarak erir ve kopar. Bu şekilde Cihazlar korunmuş olur. 

Pensampermetre ile Akım Kontrolü: Faz ya da  nötr kablolarından bir tanesi pensampermetrenin çengeline geçirilerek Amper modunda akım ölçümü yapılır. 

Toprak Hattı: Metal şasesi olan cihazlarda faz(canlı uç) hattının bir şekilde cihazın metal bölümüne temas etmesi ihtimaline karşı, insanların elektrik akımına çarpılmasını engellemek için evlerimize döşenen hattır. Toprak hattı sağlam bir şekilde çalışan evlerde elektrik akımı insan üzerinden geçmek yerine toprak hattından geçerek devresini tamamlar. 

Kaçak Akım Rölesi: Binalarda yangın çıkmasını(300mA) ya da insanları elektik çarpmasını önlemek için(30mA) kullanılan elemandır. Bu eleman elektrik akımının toprak hattına geçtiğini tespit ederek, elektrik akımını keser. Yani fazdan giden akım, nötr'den dönen akımdan farklı olduğu zaman elektrik akımını keser. Kaçak akım rölesinin düzgün çalışması için toprak hattının sağlam olması gerekir. 

Sigorta: Belli cihazların bağlanacağı elektrik hattına, o cihazların çekeceği toplam akımın biraz üzerinde akım geçirecek değerde bağlanan elektrik elemanıdır. Çok yüksek değerli sigorta takmak zararlıdır. Sigorta aynı zamanda elektriği açıp kesebilmemizi de sağlar. 

Grup Sigorta: 3 fazı aynı anda kesip açabilmemizi sağlayan sigorta türüdür. Grup sigortanın üzerindeki birleştirici plastik kesilerek ya da çıkarılarak ayrı ayrı da kullanılabilir. 



Termik Manyetik Şalter: Sigortaya göre çok çok büyük akımları anahtarlamak için kullanılır. Genellikle 63 Amperden fazla akımlarda kullanılır. İçinden geçen akımdaki çok büyük dalgalanmalarda elektrik akımını keser. Sigortaya göre kontak direnci çok küçüktür. Dağıtım panolarında kullanılır.

Termik manyetik şalterlerin atma akımı  üzerinde gösterilir. Örneğin In:63A yazan şalterin kesme akımı 63 Amperdir. 


sonraki bilgi:      bazı bilimsel çalışmaların sonuclari

önceki bilgi:       Karakter Komediler

 
 

Bu sayfaya 511  defa bakıldı


Bu internet sitesi kar amacı gütmemektedir. Bu içeriğin siteden kaldırılmasını istiyorsanız alttaki butonu kullanarak içeriğin kaldırılması için istekte bulunabilirsiniz.