Bilgiler > BPA'nın zararları(Bisfenol A)
BPA'nın zararları(Bisfenol A)
vücudun hormon sistemini göçüren, bpa`:bisfenol a` maddesine zannedilenden tam 43 kat daha fazla maruz kalmamız.
vücuda alınan bpa `:bisfenol a` maddesi miktarının tespitinde kullanılan yeni yönteme göre vücudun, kısırlık, obezite, cinsiyet değişimi, tip 2 diyabet, erken doğum, erken ergenlik gibi bir çok soruna neden olan bu kimyasala bilinenin tam 44 katı kadar maruz kalması.
metal konserve ve kola kutularında, pet şişede satılan içecekler ve termal kağıtların `:alışveriş fişi` hammaddesi olarak kullanılan bu tehlikeli kimyasala zannedilenden çok çok daha fazla maruz kalıyoruz.
lancet diyabet ve endokrinoloji dergisinde yayınlanan bir çalışma* da eski bpa analiz tekniği oldukça kusurlu bulundu.
*:https://www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587(19)30381-X/fulltext
bpa, hormonların çalışmasını engelleyerek obezite ve diğer rahatsızlıklara neden oluyor. hamile kadınların bu maddeye maruz kalması, düşük ihtimalini artırıyor, erkek üreme sistemini bozuyor, doğan çocukta büyüme, kısırlık ve yüksek kanser `:meme kanseri` riski gibi rahatsızlıklara neden oluyor.
yeni analiz tekniği, sadece idrardaki bpa seviyesi ölçmek yerine, vücudun bpa maddesini parçalaması sonucu oluşan metabolitleri de hesaba katıyor.
yeni teknikle 29 hamile kadında yapılan araştırmaya göre kadınların, geleneksel yöntemle hesaplanan bpa seviyesinin tam 44 katı bpa maddesine maruz kaldığı tespit edildi. epa ve üniversite işbirliğiyle 2015 yılında yapılan mini bir araştırmaya göre emziren kadınların %90'ının sütünde bpa maddesine rastlandı.
cinsiyet bükücü bpa kimyasalı alışveriş fişlerindeki yazının daha koyu gözükmesini sağlıyor. metal konserve kutularının iç kısımları bu maddeyle kaplanarak, metalin sıvı ile birleşip paslanmasını ya da korozyona uğraması engelleniyor.
östrojen ve troit hormonu reseptörlerine hormonmuş gibi bağlanarak kısırlık, otizm, hiperaktivite, obezite, tip 2 diyabet, erken doğum ve erken ergenliğe girme gibi anomalilere neden oluyor.
çoğu firma bpa’nın adının zararlı olarak halk tarafından bilinmesinin ardından bisfenol s isimli, güvenli olduğu kimse tarafından onaylanmamış madde kullanmaya başladı. bps’nin de ana rahmindeki bebeğin gelişimini durdurduğu konusunda bilimsel iddialar bulunmakta.
bpa’ya maruz kalan yiyecekleri yiyen farelerin bağırsaklarındaki bakteri kolonileride değişiklikler meydana geliyor ve ülserative kolit ve cronh's rahatsızlgı görülüyor.
fda bebek süt şişelerinde bpa maddesinin kullanılmasını yasaklarken, avrupa komisyonu bpa maddesi içeren alışveriş fişleri kullanımını da 2020’den itibaren yasakladı. bpa konusunda en sert önlemleri almış ülke olan fransa'da, bütün içecek ve yiyecek kaplarında bpa kullanımı 2015'ten beri yasak.
amerikan çevre ajansı düşük dozlarda bpa'ya maruz kalmanın da zararlı olduğu ve gelişim dönemlerindeki çocukların bpa ya maruz kalmasının zararlı olacağını duyurdu.
`bpa'ya daha az maruz kalmak için ne yapmalı?`
- kutulanmış gıdaları tüketmeyin. illa tüketecekseniz, tüketmeden önce yıkayın.
- konserveleri asla kendi kutularındayken mikrodalga fırında ısıtmayın.
- 3 ve 7 geri dönüşüm kodlu plastik şişeleri kullanmayın. yiyecek ve içecekler için mümkün olduğunca plastik şişe ya da kutu kullanmayın.
- bpa'sız su ve biberonlar kullanın ( gerçi onlarda bps içeriyor ama)
bilimsel çalışma: https://www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587(19)30381-X/fulltext
haber linki 1:https://www.dailymail.co.uk/he...n=1490&ito=1490
haber linki 2:https://www.theguardian.com/so...mans-study
haber linki 3:https://www.theguardian.com/us...xics-guide
Benim Çözümüm: https://imgyukle.com/i/Re5tJN