Temelelektronik.info

Bilgiler > 30 Ağustos 1922 Tarihli Haberler



30 Ağustos 1922 Tarihli Haberler

https://eksisozluk.com/entry/112286462

ülkenin düşman işgalinden tamamen kurtulmasını sağlamış tarihi bir askeri zaferin kutlanması.

yabancı gazetelerin 30 agustos ve 9 eylül arası yazdığı bazı yazılardan alıntılar

1 eylül 1922
atatürk yetenekli bir asker, mükemmel ve iyi donatılmış bir orduya sahip. fakat mükemmel yunan savunmasını tamamen kırması beklenemez. bunu gerçekleştirse bile başarısı işe yaramaz, çünkü avrupa onun ege sahilinde kalmasına izin vermez

yunan ordusu mustafa kemal karşısında kırıcı bir galibiyet kazanamaz. onlar yetersiz donatılmış, kötü bir arazide savaşıyor. lojistik sistemleri bozuk. düşük eğitimli, yeterince para ödenmeyen ve cesareti kırılmış askerlerden oluşuyor.



7 eylül 1922
10 gün önce başlatılan türk saldırısı 130 millik bir ilerlemeyle sonuçlandı. uzmanlara göre bu ilerleme tarihteki en hızlı ilerlemelerden bir tanesi.

9 eylül 1922
türkler tekrar avrupa kapısında. türklere göre mustafa kemal istanbul’u ve trakyayı fethedip edirne’yi başkent yapan diğer bir fatih sultan mehmet.



9 eylül 1922
mustafa kemal paşa’ya önerilen ateşkes antlaşmasının cevabı istanbul’a ulaşmamış olsa da milliyetçi liderin kendi şartları olan;
anadolu ve trakya’daki işgal bitirilmeden,
anadoludaki tüm yunan silah ve mühimmatı kendisine teslim edilmeden ve
savaş tazminatı ödenmeden ateşkes izalamayacağı biliniyor.



9 eylül 1922
150 bin iyi organize edilmiş ve donatılmış bir ordu 2 haftadan kısa sürede bir grup çapulcuya dönüştürüldü.


11 eylül 1922
tarih yunan ordusunun karşılaştığı büyüklükte bir felaketi henüz kaydetmedi. avusturya'nın birinci dünya savaşında caporetto’daki yenilgisi, yunan bozgununun yanında yenilgi değil.



11 eylül 1922
kemal’in yeni hedefi istanbul

muhabirimize konuşan fransız bir uzman “gerçeğin politikası devlet adamlanığının özünü şekillendirir. er ya da geç itilaf devletleri istanbul'u terk edecek ya da kuzey afrika ve hindistan'da ortaya çıkacak sorunlarla uğraşmak zorunda kalacak. lloyd george anadolu’daki türk gücünü küçümseyerek felakete davetiye çıkardı. umalım da istanbul'da bundan daha iyisini yapsın.”



11 eylül 1922
yunan ordusu geri çekilirken bursa, sokia ve scalanova şehirlerini yaktı. bursa ve sokya tamamen yanarken scalanova denizcilerin müdahalesiyle kısmi olarak kurtarıldı. denizciler çok sayıda yanan evlere kilitlenmiş müslümanı da yanmaktan kurtardı.
mustafa kemal paşa sükunetin sağlanması için sivillerin canını alan kişilerin derhal vurulmasını emretti.




16 eylül 1922
ingiltere batı avrupa’dan hindistana tarihi geçiş yolu olan boğazların her pahasına açık olması için tüm bedelleri ödeme kararı aldı.
ingilizler bugün sömürgeleri ve balkan ülkelerine çanakkale ve istanbulu mustafa kemal’e karşı savunma çağrısında bulundu.
ingiltere, sömürgeleri ve balkan devletlerine birlik çağrısı yaparken, türklere karşı bir çok savaşa katılmış general sir charles townshend’e göre türklerle açık bir çatışma, ingiliz sömürgesi altında yönetilen müslüman toplumlarda isyanlarla sonuçlanır.
ingiltere, fransa ve italya, mustafa kemal eğer ordularını avrupa kıtasına geçirirse topyekün karşılık vereceklerini belirten bir ültimatom imzaladı.
yunanistan, sırbistan ve romanya da bu ultimatoma koyması için davet edildi. çünkü mustafa kemal avrupa kıtasına geçerse bu ülkeler için de tehdit oluşturacak.
sömürgeler de davet edildi, çünkü çanakkale savaşında bu sömürgelerden gelen çok fazla sayıda kişi 1. dünya savaşında osmanlı tarafından öldürüldü. çok sayıda sömürge vatandaşı öldürüldüğü için, artık onlar da bu savaşın tarafı oldular.
united press’e demeç veren general townshend, itilaf devletleri ya istanbul’u teslim edecek ya da kutsal bir savaşa girmek zorunda kalacak dedi.
“mustafa kemal ile barış yapabilecekken barış yapmak bizim için daha iyidir.” mustafa kemal kendisine şartlarını söyleyip kendisini elçi olarak başbakan lloyd george’a gönderdi. bu şartlardan en önemlisi türk nüfusun çoğunlukta olduğu yerlerin yönetiminin türklere verilmesi.
general townshend birinci dünya savaşında ingiltere’nin mezopotamya ordusunu komuta ediyordu. bu ordu kut-ul amare’de kuşatıldı. townshend uzun süre esir olarak tutuldu ve savaşın sonuna gelindiğinde ingiletere’ye barış elçisi olarak gönderildi.
“bizim istanbul’da işimiz yok. istanbuldan ne kadar erken çıkarsak bizim için o kadar iyi olur. biz kutsal bir savaşla tehdit edildiğimizde bunu önlemek için hiçbir şey yapmazsak, tüm müslüman dünyası bizim için ayağa kalkıp, ingiliz imparatorluğunun varoluşunu tehdit edecek.
mustafa kemal istanbul’u alabilir ve bunu gerçekleştirirse türklere destek için bolşeviklerin istanbul’a yığıldığını görmek beni şaşırtmaz. öyle olunca da yeni bir dünya savaşı başlar.
kemalistler büyük ve çok disiplinli bir oduya sahip. ben ordunun kaç kişilik olduğunu söylememeyi tercih ederim.
biz türklerle barış yapabiliriz. ben kemal’le konuştum ve o bana ana şartlarını söyledi. lloyd george’a şartlarını aktardım. türkler türk nüfusun çoğunlukta olduğu yerlerden çekilmemizi istiyor ve boğazlarda sorun çıkarmayacaklarını vaadedilyor.
biz anlaşmaya oturabilecekken anlaşmaya oturmalıyız. türklerin akıllarındakini biliyorum ve olacaklar için uyarımı yaptım. kutsal bir savaş türkiye’den hindistan’a kadar doğuyu ve rusyayı komple ateşe atar.
ben ankara’da kemalistlere yardım eden soviyet memurlarına şahit oldum. bu önemli bir yansımadır. “

http://temelelektronik.info/de...stos9eylul.docx


sonraki bilgi:      Sam Amca'nın influenza tavsiyeleri

önceki bilgi:       1923 Texas Öğretmen sözleşmesi

 
 

Bu sayfaya 271  defa bakıldı


Bu internet sitesi kar amacı gütmemektedir. Bu içeriğin siteden kaldırılmasını istiyorsanız alttaki butonu kullanarak içeriğin kaldırılması için istekte bulunabilirsiniz.