Temelelektronik.info

Bilgiler > Göz Yaşı



Göz Yaşı

araştırmalara göre değişik duygular hissedilirken akan gözyaşlarının da değişik olduğu görülmüş. yani mikroskopla gözlendiğinde değişik durumlarda dökülen gözyaşlarımızın yapıları da birbirinden farklıymış kar taneleri gibi.

lynn fisher farklı duygular hissedilirken akan gözyaşlarının da farklı olabileceğini düşünmüş ve gözyaşlarını mikroskop altında incelemeye karar vermiş.
100 farklı gözyaşını inceledikten sonra mutluluk, soğan doğrama, acı, öfke, reddedilme, azim, kahkaha, esneme, doğum ve yeniden doğum gözyaşlarının her birinin farklı bir yapısı olduğunu fark etmiş. fisher bu çalışmaya ''gözyaşı topografyası'' adını vermiş.

smithsonian sanat ve bilim üniversitesi'nden joseph stromberg'in bulgularına göre; gözyaşları bilimsel olarak üçe ayrılıyor. korneayı kaygan tutmak için düzenli olarak salgılanan bazal gözyaşı; keder ya da sevinç gibi duygusal anlarda gelen psişik gözyaşı; ve toz, soğan ya da biber gazı gibi maddelere tepki olarak salgılanan refleks gözyaşı.

her bir kategorideki gözyaşları farklı moleküller taşıyor, örneğin psişik gözyaşları doğal bir ağrıkesici sayılan leucine enkephalin adlı protein bazlı bir hormon içeriyor. ayrıca mikroskop altında incelenen örnekler büyük oranda kristalize tuz olduğundan gözyaşlarının kuruma ortamı da farklı şekiller doğuruyor.

Kaynak:https://eksisozluk.com/ogrenil...seyler--2593151


sonraki bilgi:      Zamanda geri gitmek

önceki bilgi:       Kızılderili

 
 

Bu sayfaya 250  defa bakıldı


Bu internet sitesi kar amacı gütmemektedir. Bu içeriğin siteden kaldırılmasını istiyorsanız alttaki butonu kullanarak içeriğin kaldırılması için istekte bulunabilirsiniz.