Temelelektronik.info

Bilgiler > Siyez Buğdayı



Siyez Buğdayı

anadolu'da frigler ve hititlerce kullanılan, 14 kromozomlu, yüksek yağ içeriğine ve diğer buğday türlerine oranla daha fazla sarı lutein oranına sahip olduğu ortaya çıkarılmış buğday. ki kastamonu yöresinde hala kullanılmakta. sağlıklı.

günümüzde ise 1936'dan bu yana değiştirilen genetiği nedeniyle 49 kromozomlu olan buğdaylardan yapılmış ekmekler var ve bunlar da bağırsak florasını bozarak, bağırsaklardaki faydalı bakterileri öldürüyor; dolayısıyla faydasız bakteriler de bağışıklık sistemini çökertiyor*. fena.

https://eksisozluk.com/entry/62980308

Faydaları:

1-) zengin bir lif kaynağıdır. bu nedenle bağırsakları çalıştırıcı özellikleri vardır. ayrıca sindirim süresi uzun olduğundan glisemik indeks değeri de düşüktür.
2-) çok dayanıklı bir türdür. bu nedenle uygun koşullarda daha uzun süre küflenmeden saklanabilir.
3-) siyez buğdayı diğer türlere göre daha yağlıdır ancak bu yağlar doymamış yağlar olduğundan damar ve kalp sağlığına faydalıdır.
4-) zengin bir folik asit kaynağıdır. bu nedenle hamile kadınlar ve çocuklar için önemlidir.
5-) bazı minerallerin emilimini engelleyen ve hububatlarda çokça bulunan fitig asit, özellikle gelişim çağındaki çocukların gelişimini engellemektedir. fermantasyon ile fitik asit miktarı azaltılabiliyor. bu buğday türünde ise fitik asit oranı diğerlerine nazaran daha az miktarda olduğu kaynaklarda geçiyor.
6-) radyasyona karşı daha dayanıklı olduğu dile getiriliyor.
7-) siyez buğdayı, 14 kromozomludur. modern buğday ise yapılan genetik işlemler sonucu 48 kromozoma kadar çıkmıştır. bu nedenle modern buğdayın pek çok olumsuz özellik kazandığı iddia edilmiştir. özellikle alzheimer gibi hastlıklarda meydana gelen artışla bu durum arasında ilişki kurulmuştur.
8-) siyez bulguru ve ekmeği çok fazla şişklinlik yapmaz. ayrıca içerdiği gluten oranı modern buğdaya göre çok daha azdır.




http://yer-su.com/siyez-bugdayi-tohumu-1e-8-bin-urun-verdi/


sonraki bilgi:      Reşat Nuri Güntekin'in emekli olarak memuriyeti bırakması

önceki bilgi:       Tohumculuk Kanunu

 
 

Bu sayfaya 352  defa bakıldı


Bu internet sitesi kar amacı gütmemektedir. Bu içeriğin siteden kaldırılmasını istiyorsanız alttaki butonu kullanarak içeriğin kaldırılması için istekte bulunabilirsiniz.