Kağıttan Turna Kuşu
japonların ‘kâğıttan bin turna kuşu’ efsanesi der ki: ‘bir insan kağıttan 1000 turna kuşu yaparsa dileği kabul olurmuş’
hiroshima’ya atılan bombadan sağ kurtulan 2 yaşındaki sadako, 12 yaşında radyasyonun etkilerini hissetmeye başlar ve hastaneye kaldırılır. bir arkadaşı ona bu eski bir inanışı hatırlatır ve kağıttan bin turna kuşu yapmayı başarırsa tanrıların onun yaşamını bağışlayacağını söyler. sadako, hastane odasında ümidini kaybetmeyip kağıttan 1000 turna kuşu yapmaya başlar ancak 25 ekim 1955 günü 644. turnayı katlarken hayata gözlerini yumar. yine de arkadaşları, eksik kalan 356 turnayı yapıp cenaze töreninde mezarını turna kuşlarıyla kaplarlar, sonrasında da hiroshima’nın barış parkı olarak bilinen meydanına sırtında bir turna kuşu tutan heykelini dikerler.
sadako sasaki anıtı
anıtın altındaki plakette ‘this is our cry, this is our prayer, peace in the world’ (bu bizim çığlığımız, bu bizim duamız, dünyada barış) yazmaktadır. turna kuşu, o zamandan beri barışın simgesidir.
cam kubbelerde sergileniyor
dünya çocukları, her sene atom bombasının atıldığı gün olan 6 ağustos’ta sadako sasaki anısına kağıttan turna kuşu yapıp resimdeki cam kubbeler içinde sergilenmek üzere hiroshima’ya yollarlar.
***