Temelelektronik.info

Bilgiler > Bakteriler Nasıl Konuşur



Bakteriler Nasıl Konuşur



öncelikle yeni bir çalışma değil, 1990 li yıllarda yapılan bir çok makalesi mevcut. benim alıntım yaptığım ise 2009 yılında yapılan ted konuşması. konuşma dili oldukça akıcı ve açıklayıcı olduğu için onu referans göstererek yazmaya çalıştım. 

madde madde açıklamaya çalışacağım. aslında oldukça karmaşık bir konu en basit haliyle yazıyorum. aynı zamanda videoyu ekliyorum, oldukça açıklayıcı. 

1.bilindiği üzere bakteriler, yeryüzünde yaşamakta olan en eski canlılardır. tek hücreli mikroskobik canlılar. bu canlılar beslenirler ve bölünürler, yaşam döngüleri beslenmek ve bölünmek üzerine kuruludur. 

2. daha önce bu başlık altında da yazılmış evet hayatınızın herhangi bir anında vücudunuzun içinde ya da üzerinde 10 trilyon bakteri hücresi bulunuyor. yani, bir insandaki bakteri hücrelerinin sayısı insan hücrelerinin sayısının 10 katı. aynı durum genler içinde geçerli. 30 bin adet gene sahibiz ve etkileşimde olduğumuz bakteri geni sayısı 3 milyon. bu şartlar altında bonnie bassler'a göre eğer gen sayılarını referans alırsak %1 insanız %99 bakteriyiz.

3. bakteriler üzerimizde yolculuk yapan pasif yolcular değil, insanlar için oldukça önemliler ve hayatta kalmamızı sağlıyorlar. yararlı bakteriler gibi bir yararı olmayanlar ve sizi hasta edilebilen bakteriler var. 

4.asıl soru burada ortaya çıkıyor? bu kadar küçük bir canlı tek başına ya da sayıları ne kadar fazla olursa olsun size nasıl zarar veriyor? 

5. bonnie ve ekibinin keşfettiği konu buradan sonra başlıyor. öncelikle bir okyanus bakterisini ele alıyorlar vibrio fischeri zararsız bir okyanus bakterisi ve tek özelliği ışık üretebiliyor olması. bu bakteri tek başına olduğu zaman ışık üretemiyor sadece sayısı çoğaldığı zaman ışık üretilme yeteneği var. peki nasıl oluyor da ne zaman ışık üretebileceğini anlıyor? sayı olarak çoğunluğa ulaştığının nasıl farkına varıyor? çoğunluk algılayıcı molekülleri sayesinde. 
bakteriler kendi aralarında kimyasal bir dil kullanarak konuşabiliyorlar. sadece kendi türleri arasında değil farklı türler de birbirleriyle bu kimyasal dil sayesinde konuşabiliyor. her bakteride bu dil için gerekli olan enzim mevcut. 

kullandıkları bu kimyasal dil ve mekanizma videodaki slaytlarda detaylı olarak anlatılmış.

how bacteria 'talk'?

6. bakteriler insan vücuduna girdiği zaman hemen zehir üretmiyorlar, bekliyorlar çoğalıyorlar ve büyüyorlar. kullandıkları bu kimyasal dil sayesinde çoğunluk algılayıcı moleküllerini devreye sokup yeterli sayıda bakteri olduğunu anlayınca saldırıya geçiyorlar. 

7. bu mekanizmaya karşı neler yapılabilir? bu sorunun cevabı olarak da bakterilerin kendi aralarındaki bu konuşma dilini kesmeye amaçlamışlar. eğer çoğunluk oluşturamazlarsa insan vücuduna zararlı bir etkileri olmaz ve bu konuşma dilini kesmek için anti çoğunluk algılayıcı molekülleri üretiliyor. ayrıca, faydalı olan bakteriler için çoğunluk algılamayı geliştiren moleküller de üretiliyor. vücudunuzun içinde ya da üzerinde 10 kat daha fazla bakteri hücresi olduğunu ve bu bakterinin bizi koruduğunu düşünürsek yapılmaya çalışan bizlerle mutualist biçimde yaşayan ve daha sağlıklı olmanızı sağlayan bakteriler ile aramızdaki diyaloğu güçlendirmek. 


sonraki bilgi:      1'den 100'e kadar olan sayıların toplamı

önceki bilgi:       İstanbuldaki Rus Mülteciler (1917)

 
 

Bu sayfaya 222  defa bakıldı


Bu internet sitesi kar amacı gütmemektedir. Bu içeriğin siteden kaldırılmasını istiyorsanız alttaki butonu kullanarak içeriğin kaldırılması için istekte bulunabilirsiniz.