Bilgiler > Atatürk'ün Türkiye'de hayvancılığı geliştirmesi



Atatürk'ün Türkiye'de hayvancılığı geliştirmesi


mustafa kemal atatürk'le ilgili ufkunuzu ikiye belki de dörde katlayacak bir şeyler yazayım ben de buraya.
mustafa kemal atatürk 16 temmuz 1937 yılında cumhurbaşkanıyken doğu ve cenup vilayetleri mıntıkası canlı hayvan ihracatçı birlikleri türk a.ş'yi kurdurtur.

doğu ve cenup vilayetleri mıntıkası canlı hayvan ihracatçı birlikleri türk a.ş'nin kuruluşuna ilişkin belgede, her nevi canlı hayvan satışı ile uğraşmak, bu malları iç ve dış piyasa şartlarına göre ihacatını yapmak, yeni ihraç pazarları bulmak için araştırmalar yapmak ve finansmanını sağlamak amacıyla merkezi kars olmak üzere 30 yl süre için ve 150.000 tl sermaye ile kuruluşu onaylanmıştır.
birlik uzun yıllar sovyetler birliğine canlı hayvan ve et ihracatı yapmış, pazarlarını orta doğuya kadar genişletmiş ve bu pazarlar soğuk savaş döneminde dünya genelinde ekonomik ve politik düzenin bozulmasına kadar kars ve civar illerinin kontrolü altında kalmıştır.

mustafa kemal atatürk'ün 1937 yılında kurdurduğu bu şirketin kars ve çevre illerine olan ekonomik etkisi diğer bölgelerde de benzer şirketlerin kurulmasına yol açmıştır.

türkiye'de hayvancılığın gelişmesinin en önemli adımlarından birisini mustafa kemal atatürk atmıştır.




Kaynak: Çoğunlukla Ekşisözlük ve Wikipedia
 
sonraki bilgi:      Sicilya Emirliği
önceki bilgi:       Burger King ve Mc Donalds'ın insan sağlığını sömürmesi
 
 
Bu sayfaya 302  defa bakıldı