Temelelektronik.info

Bilgiler > Dopamin ve sigare ilişkisi



Dopamin ve sigare ilişkisi

mutluluğumuzun dopamin ve serotonin gibi maddelere bağlı olması. bu maddelerin bizim davranışlarımızla vücudumuzda artıp azalabilmesi.

şöyle ki, sigara içtiğinizi var sayalım. sigaraya başlayan herkes, çok zararlı olduğunu bilir. ilk başta azar azar içip zamanla bırakacağını düşünerek bir süre içen insanlar, zamanla bir bakmışsınız paket paket sigara içmeye ve içmedikçe sinirlenmeye başlamıştır. peki bunun sebebi aslında nedir?

siz sigara içtiğiniz zaman, keyif aldığınız için vücdunuzda dopamin düzeyi artar. ancak, vücudunuz bir yerden sonra bu dopamin düzeyine alışır ve duyarsız kalır. vücudunuzun dopamine tekrar duyarlı olabilmesi için daha çok dopamin salgılaması gerekir, bu da daha çok sigara içmekle olur. zamanla daha çok dopamin üretmek için daha çok sigara içmeye başlarsınız, bu da bağımlı olmanıza neden olur. sigara özelinde verdiğim bu örnek, aslında tüm bağımlılık mekanizmalarının temelidir. alkol, yiyecekler ve hatta birine aşık olmak gibi durumlarda da bu durum geçerlidir. birine aşık olduğunuzda işte bu sebepten onu daha çok görmek istersiniz.

peki sigara tiryakileri sigara içmedikleri zaman neden huzursuz olur? bunun da sebebi yoksunluk sendromuna girmiş olmalarıdır. vücut dopamine ihtiyacı olduğu ve reseptörleri dopamin düzeyleri yüksek olmadıkça onu algılayamadığı için alarm verir ve bu durum ortaya çıkar.

bu olayın bir de tersini düşünelim. size çok zor gelen ama sonunda fayda sağlayacak bir iş yaptığınızı düşünün. mesela, sabahın erken saatinde yataktan kalkıp spora gitmek gibi. kendinizi ilk etapta ne kadar zorlarsanız, o zaman vücudunuz dopamin reseptörlerinin eşiğini o kadar düşürür. bu sayede bu işi başardıkça vücudunuz daha az dopaminle mutlu olmaya kendini alıştırır. bu yüzden, size zor gelen ama sonunda size fayda sağlayacağını düşündüğünüz işleri yapmaktan çekinmeyin.

bu entry'deki bilgilerimi tek bir kaynağa bakıp almadım. daha önce öğrendiğim yerleri kafamdan birleştirip kendim yazdım. o yüzden kaynak veremem, tabii hata da yapmış olabilirim. ama açıklayıcı olmasına özen gösterdim, umarım benim gibi bu konuya ilgi duyan birileri olur.


sonraki bilgi:      YGS 150-180 arası alanların tercih yapabileceği Yüksek Okullar 2017

önceki bilgi:       Ağır travma şartlı refleks ilişkisi

 
 

Bu sayfaya 133  defa bakıldı


Bu internet sitesi kar amacı gütmemektedir. Bu içeriğin siteden kaldırılmasını istiyorsanız alttaki butonu kullanarak içeriğin kaldırılması için istekte bulunabilirsiniz.